Miejsce dla kobiet

Filet z sandacza w sosie
Dieta

Filetuj i tnij – noże ze stali damasceńskiej

Cięcie różnych produktów spożywczych jest o wiele bardziej wygodne, gdy jesteśmy zaopatrzeni w wysokiej jakości, ostre noże. W kuchni, zestaw noży to główne elementy, których używa się do przygotowywania wszelkich potraw.

g

Warto więc zadbać o to, by nasz noże były odpowiednio ostre i wytrzymałe. Zakup noży jest nie lada wyzwaniem, nie tylko dla mistrzów kuchni. Aby odpowiednio zaopatrzyć swoją kuchnię w najlepsze noże, warto zdecydować się na te ze stali damasceńskiej. Noże te są wykonywane podobną techniką, co kiedyś miecze samurajskie. W dzisiejszych czasach, każdy z nas ma okazję zakupić zestaw takich noży. W zależności od marki i producenta, w zestawach mogą znajdować się noże szefa kuchni, do ryb, do chleba i do warzyw i owoców.

Noże ze stali damasceńskiej mogą służyć kucharzom światowej sławy, a także domowym kuchmistrzom. Dzięki ich zaletom, przygotowanie potraw stanie się łatwiejsze, wygodniejsze i bardziej precyzyjne.

Jak wiadomo, do filetowania używa się możliwie jak najdłuższych, wąskich noży. Przygotowane ryb wymaga użycia odpowiednich narzędzi. Filetowanie wiąże się z wykonywaniem długich poziomych cięć. Zwykły nóż też poradzi sobie z tym zadaniem, jednak odpowiedni nóż do ryb zapewni nam wygodną i szybką pracę.

 

Zalety noży ze stali damasceńskiej

Stal damasceńska charakteryzuje się przede wszystkim wytrzymałością i trwałością. Noże są tak ostre, że mogą naraz przeciąć kilkaset kartek papieru. Produkcja noży pochodzi z Damaszku, stąd nazwa. Ostrość stali damasceńskiej jest bardzo wysoka, najlepsza na świecie. Stal stosowana do produkcji, to stal węglowa, wysoko ostrzowa. W skład stali wchodzą również pierwiastki takie jak molibden i wanad.

Na nożach widnieją ciekawe, nieregularne wzorki – nie jest to jednak zdobienie, a warstwy stali. Noże wykonane ze stal damasceńskiej mają od 65 do 100 warstw stali. Jest to jeden z powodów, dla których noże te są bardziej ostre.

Ciekawy wizualny efekt dodają wklęsłe żłobienia na nożach. Są one owalne i pokrywają całe ostrze. Ich celem jest odklejanie się żywności podczas intensywnego krojenia.
Trzeba także dodać, że noże te są idealnie wyważone i lekkie. Dzięki temu, każdy kucharz może kroić długą ilość czasu.

Istotną zaletą jest również to, iż noże są szlifowane po obu stronach. Umożliwia to wygodne krojenie osobom prawo i leworęcznym. Jeśli chodzi o klingę – dobre wyważenie noży gwarantuje nam wygodne utrzymanie noża w dłoni. W odróżnieniu od większości, noże ze stali damasceńskiej są nieco falowane w uchwycie.

Zestaw noży ze stali damasceńskiej

Zestaw noży ze stali damasceńskiej jest dostępny w sklepie Mensa Home za 2699 złotych. Zamów go aby cieszyć się niezwykłą ostrością i wytrzymałością.

Zobacz także więcej noży w Mensa Home tutaj: https://mensahome.eu/wyszukaj/wszystkie/Kuchnia-pl,Noze-i-akcesoria-pl,,Noze-pl

Ostrzenie noży i krojenie

Warto poruszyć również kwestię ostrzenia noży. Wbrew powszechnej opinii, nawet najlepsze i najostrzejsze noże należy ostrzyć. Nie znaczy to, że jakość noży ze stali damasceńskiej jest niska. Nóż, który będzie ostrzony regularnie, dłużej nam posłuży. Dlatego, nóż należy ostrzyć codziennie na wysokiej jakości ostrzałce. Ważne jest, by tę czynność wykonywała jedna osoba – każdy z nas ma zupełnie inny nacisk podczas krojenia, tak jak podczas pisania. Aby nie uszkodzić powłoki ostrza, trzeba pozostawić ostrzenie jednemu kucharzowi.

Należy pamiętać, że krojenie powinno odbywać się na deskach z drewna lub z tworzywa. Szklane deski do krojenia lub silikonowe maty mogą zarówno uszkodzić nóż lub same zostać uszkodzone lub przecięte.

Ciekawą informacją jest to, że noże ze stali damasceńskiej są niezwykle często podrabiane. Podróbki na szczęście nie posiadają tych samych właściwości, nawet gdy wyglądają tak samo.