Miejsce dla kobiet

zdrowe-jedzenie
Dieta

Wpływ zdrowej żywności na skórę

Ładna skóra to nie tylko efekt odpowiedniej pielęgnacji, oczyszczania i odżywania, to przede wszystkim efekt naszych nawyków żywieniowych. Co więc jeść, aby skóra wyglądała zdrowo, świeżo i młodo?

Jedz więcej białka

Głównym elementem zdrowej żywności wpływającej na nasz wygląd jest białko. To ono jest odpowiedzialne za większość tkanek w naszym ciele, a te z kolei przekładają się na wygląd naszej skóry. Najlepszy okaże się być tu chudy nabiał w postaci jogurty naturalnego,, kefiru lub maślanki. Źródłem białka jest również białe mięso, jaja i ryby. Ciekawostką jest fakt, że obecnie w krajach rozwiniętych spożywa się więcej białka niż organizm tego potrzebuje, nadmiar białka obfituje w nadmiar stresu.

Pamiętaj o zdrowych kwasach Omega-3

Kwasy omega 3 to kolejny składnik przepisu na zdrowa skórę. Występują one w tłustych rybach, a także w mniejszym stopniu w oleju z siemienia lnianego, pestkach dyni itd. Brak odpowiedniej ilości kwasu omega 3 powoduje zanik płaszcza lipidowego, który chroni komórki naszej skóry. W efekcie nasza skóra jest przesuszona, wrażliwa i niezdrowo wygląda.

jak-jesc-zdrowo

Woda jest często nazywana źródłem młodości i życia, no i rzeczywiście tak jest. Ciało niemowlaka składa się głównie z wody i białka, jednak wraz z wiekiem ich udział spada na rzecz tłuszczu, dlatego nasza skóra nie jest zawsze tak miękka i delikatna. Ten proces jednak można spowolnić, pijąc właśnie jak najwięcej wody. Powinniśmy jej wypijać minimum 2 litry dziennie, dobrze jest również pić zieloną herbatę która jest bogata w antyoksydanty.

Cynk – gdzie go znaleźć?

Ostatnim niezbędnikiem obecnym w zdrowej żywności, który ma zbawienny wpływ na naszą skórę okazuje się  być cynk. Ma on olbrzymie znaczenie dla włosów, skóry i paznokci. W cynk są bogate ryby, owoce morza, pestki dyni i olej z pestek dyni. Cynk jest bogaty w przeciwutleniacze, które z kolei neutralizują wolne rodniki i chroni nasza skórę. Jest on odpowiedzialny za odpowiednią regenerację naskórka.

Czego natomiast nie jeść, aby nie pogorszyć stanu naszej skóry?

Naszym głównym, wrogiem w tym przypadku są wszelkie produkty wysoko przetworzone, mowa tutaj o białej mące, białym ryżu, białym cukrze i wielu innych. Produkty te mogą zostać zastąpione np. przez superfood. Dodatkowo przy trawieniu takich produktów, organizm musi zużyć dodatkowe minerały.

Jedzenie w nadmiarze produktów wysoce przetworzonych powoduje zużycie nadmiaru minerałów, a to odbija się na stanie naszej skóry. Należy również uważać z wszelkimi suplementami diety, ponieważ nadmiar wszystkich witamin i minerałów również nie jest dobry, a nasza skóra nie będzie się poprawiać w nieskończoność. Przykładowo nadwyżka beta-karotenu może spowodować przybieranie przez skórę pomarańczowego odcieniu, a to już powinien być dla nas sygnał ostrzegawczy. Zażywanie suplementów diety jest wskazane, ale tylko zgodnie z zaleceniami ulotki, a najlepiej lekarza.